Welke boksstijlen zijn er?

Samenvatting Artikel

Boksen is een vechtsport die zich al lang geleden evolueerde tot de sport zoals we die nu kennen. De houding en het voetenwerk worden als meest essentiële factoren gezien waar een bokser rekening mee moet houden en goed in moet zijn. Deze aspecten zijn zo belangrijk geworden sinds het steeds gebruikelijker werd dat bokswedstrijden op punten werden beslist in plaats van op een mogelijke knock-out. 

Ondanks het feit dat boksers over het algemeen redelijk vergelijkbare basishoudingen hanteren, zijn er wel degelijk verschillende soorten boksstijlen te onderscheiden. Hieronder noemen en beschrijven we er een aantal van. Lees ze zeker even door, zodat je naderhand kunt inschatten welke stijl het best past bij jouw kwaliteiten, ervaring en persoonlijkheid.

Outboxer

Wanneer je de neiging hebt om tijdens een wedstrijd relatief vaak wat afstand te bewaren tot je tegenstander, dan kun je gerust een outboxer worden genoemd. Over het algemeen zijn dit boksers die over relatief weinig explosiviteit en brute kracht beschikken op het gebied van het uitdelen van stoten. Een outboxer zal een partij dan ook eerder op punten (en dus ook op uithoudingsvermogen) winnen dan via een knock-out bij een tegenstander. De outboxer is verder doorgaans zeer snel weer op de been na een eventuele tegenvaller.

Swarmer

Een swarmer zou je kunnen zien als het tegenovergestelde van een outboxer. Swarmers maken er namelijk een gewoonte van om zo goed als permanent een tegenstander onder hoge druk te zetten. Dit zijn dus zeer aanvallend ingestelde boksers, die continu stoten proberen uit te delen, om zo niet alleen aanspraak te maken op veel punten, maar ook om eventuele sterke (aanvallende) eigenschappen van de tegenstander niet aan de oppervlakte te laten komen. Als je naam wilt maken als swarmer zal je wel moeten beschikken over voldoende stootkracht en vooral over een uitmuntend uithoudingsvermogen.

Slugger

Waar je swarmers al als agressieve boksers kunt bestempelen, daar geldt dat al helemaal voor sluggers. Een gemiddelde slugger heeft namelijk enorm veel stootkracht. Hij of zij vertrouwt er dan ook op dat een partij met één enkele, goed rake stoot beslist kan worden. Deze bepaald niet zo elegante stijl gaat vaak gepaard met een minder goede (aanvals)techniek en een niet al te best voetenwerk. Sluggers zijn dan ook vaak defensief betrekkelijk kwetsbaar, vooral tegen boksers die veelzijdig zijn in hun vaardigheden.

Boxer-puncher

De boksstijlen die we tot nu toe hebben behandeld zijn vrij duidelijk van elkaar af te bakenen. Voor de boxer-puncher stijl geldt dat echter iets minder. Evenwel wordt over boxer-punchers over het algemeen gezegd dat deze uitstekende allround aanvalskwaliteiten bezitten. Zo zijn een hoge handsnelheid, goede aanvalscombinaties, verrassende tegenstoten en een grote stootkracht meestal wel aanwezig. Daarentegen zijn de defensie en de mobiliteit van boxer-punchers meestal van een iets minder hoog niveau, zeker vergeleken bij outboxers.

Ben je ook benieuwd welke verschillende klasses er zijn? Lees dan snel verder.

Recente blog artikelen