Verschillende soorten klasses: N, C, B en A

Samenvatting Artikel

Het heeft er alle schijn van dat de laatste jaren steeds meer mensen hebben ontdekt dat boksen lang niet alleen een agressieve vechtsport is. Boksen is namelijk bij uitstek een sport waarbij je talrijke lichamelijke en geestelijke vaardigheden en facetten traint en verbetert. En inderdaad, boksen is weliswaar een vechtsport, maar wel een waar duidelijke regels aan verbonden zijn. Doorgaans hebben boksers dan ook respect voor deze regels én voor hun tegenstanders.

Bij boksen speelt het fysieke aspect uiteraard een erg belangrijke rol. Ook de ervaring en deskundigheid die een bokser heeft is van essentieel belang, en wel bij het indelen van boksers in bepaalde klassen en categorieën. Het maken van een dergelijke indeling gebeurt op basis van twee factoren: het gewicht en de deskundigheid, oftewel de ervaring. In de alinea hieronder beginnen we met de eerstgenoemde factor.

Indeling aan de hand van gewicht

In de bokssport worden spelers ten eerste ingedeeld aan de hand van hun lichaamsgewicht. Zodoende boksen tijdens wedstrijden en competities altijd twee boksers tegen elkaar die in dezelfde gewichtsklasse vallen. 

Mannelijke wedstrijdboksers op amateurniveau worden ingedeeld in een van de maar liefst elf verschillende gewichtsklassen. De klasse van het lichtste gewicht bevat boksers t/m 48 kilo, terwijl superzwaargewichten 91 kilo of zwaarder zijn. Bij vrouwelijke wedstrijdboksers zijn er zelfs veertien gewichtsklassen te onderscheiden. Hierbij is het overigens wellicht goed om te weten dat er voor professionele boksers andere gewichtsklassen gelden dan voor amateurboksers die weliswaar ook wedstrijden spelen, en bij vlagen op een (zeer) goed niveau.

Indeling op basis van ervaring en gewonnen partijen

Het gewicht van een bokser kan nog zo essentieel zijn, minstens net zo relevant zijn de boks vaardigheden waar iemand daadwerkelijk over beschikt. Want ga maar na, een lichte bokser met veel kwaliteiten en ervaring wint het waarschijnlijk (te) gemakkelijk van een zwaargewicht zonder ervaring. Daarom worden (senior) wedstrijdboksers binnen iedere gewichtsklasse ook nog eens onderverdeeld in vier verschillende klassen. Dat zijn de volgende:

  • N. De N in N-klasse staat voor nieuwelingen. In deze klasse spelen louter boksers die maximaal twee partijen gewonnen hebben.
  • C. In de C-klasse boksen spelers die tussen de drie en de zeven wedstrijden hebben weten te winnen.
  • B. De B-klasse bevat spelers die al veel succes hebben geboekt, namelijk minstens acht en hooguit twaalf gewonnen partijen.
  • In de A-klasse kom je enkel gelouterde senioren tegen die dertien of meer wedstrijden hebben gewonnen.

In welke ervaringsklasse je bent ingedeeld heeft ook een behoorlijke invloed op het wedstrijdverloop – en dan met name de lengte van een wedstrijd. Wedstrijden die in de N- en in de C-klasse plaatsvinden duren namelijk drie keer twee minuten. Speel je in de B- of A-klasse, dan sta je driemaal drie minuten in de ring. Professionele boksers spelen zelfs partijen van (maximaal) twaalf uitputtende rondes.

Benieuwd naar welke boksstijlen er nog meer zijn? Lees dan snel verder.

Recente blog artikelen