Wat is het verschil tussen kickboksen en thaiboksen?

Samenvatting Artikel

Al vele jaren genieten vechtsporten een zekere, stabiele populariteit. Verschillende vechtsporten zijn dan ook te zien op grote sportevenementen zoals de Olympische Spelen. Verder lijkt het erop dat sporten als boksen en kickboksen de laatste jaren in Nederland langzaam maar zeker populairder worden. Dit heeft enerzijds te maken met een groeiend besef van de lichamelijke en geestelijke voordelen die deze sporten teweegbrengen. Aan de andere kant draagt de klasse van een grote kampioen uit eigen land (zoals met name kickbokser Rico Verhoeven) uiteraard ook bij aan de populariteit van dit soort sporten.

Doordat kickboksen de laatste jaren meer onder de aandacht is gekomen van een breder publiek, wordt er ook steeds meer over deze sport gesproken en geschreven. Hierbij merk je dat er verschillende vechtsporten, die toch echt elk hun eigen regels en gebruiken hebben, nogal eens met elkaar worden verward. Dat gebeurt bijvoorbeeld vaak met de sporten kickboksen en thaiboksen. 

Toegegeven, thaiboksen (ook wel muay Thai genoemd) en kickboksen hebben zeker een aantal belangrijke overeenkomsten. Zo mag je bij deze beide vechtsporten zowel je handen als je voeten en benen gebruiken om de tegenstander te treffen. Bovendien zijn allebei de sporten wedstrijdgericht, wat in dit geval inhoudt dat een wedstrijd niet per se met een knock-out beslist hoeft te worden, maar dat dit ook door middel van gescoorde punten kan gebeuren.

Maar wat dan de verschillen zijn tussen kickboksen en thaiboksen? Welnu, die worden hieronder verder voor je uiteen gezet. 

Traditionele rituele dansen

Het minst essentiële verschil dat we hier benoemen is dat er voorafgaand aan een kickboksmatch geen bijzonder ceremonieel of iets dergelijks plaatsvindt. Bij thaiboksen is dat wel zo. Daarbij is het gebruikelijk dat er traditionele, rituele dansen ten uitvoer worden gebracht ter voorbereiding op de wedstrijd. 

Knieën en ellebogen

Een zeer relevant verschil tussen thaiboksen en kickboksen is dat je als kickbokser je ellebogen en knieën niet als aanvalswapen mag gebruiken, maar als thaibokser wel. De impact van dit verschil valt werkelijk niet te onderschatten. Spelers uit deze beide disciplines dienen zich hierdoor bijvoorbeeld op een heel andere manier te verdedigen. Bovendien geldt met name door dit verschil dat een kickbokser in principe niet kan thaiboksen, maar dat een thaibokser wél kan kickboksen. 

Clinchen

Wie ooit aandachtig een bokswedstrijd of een kickboksmatch heeft bekeken, die is het ongetwijfeld opgevallen dat zodra de spelers elkaar min of meer aan het omarmen zijn, dat de scheidsrechter de vechters dan uit elkaar haalt. Deze techniek van vechten is daar immers niet toegestaan. Dat geldt ook voor het op de grond gooien van de tegenstander. Daar kun je zelfs een sanctie voor opgelegd krijgen.

Bij thaiboksen is dat heel anders. Daar is het zogeheten clinchen namelijk wel een toegestane strijdwijze, net als het op de grond werken of gooien van een opponent. Een thaibokser moet zich dus ook hiertegen kunnen verdedigen, al geldt de mogelijkheid van clinchen mogelijk ook als extra aanvalswapen.

Ook benieuwd naar wat Savate is? Lees dan snel verder.

Recente blog artikelen